Cum trebuie sa procedezi daca ai fost implicat intr-un accident soldat doar cu daune materiale

Cum Trebuie Sa Procedezi Daca Ai Fost Implicat Intr Un Accident Soldat Doar Cu Daune Materiale

În cazul în care ești implicat într-un accident de circulație și te-ai asigurat că au rezultat doar pagube materiale ai opțiunea de a completa un formular de constat amiabil sau să te prezinți la cel mai apropiat post de poliție pentru întocmirea documentelor.

Foarte important de știut este faptul că formularul de constatare amiabila se poate întocmi numai în cazul în care în accident au fost implicate maxim două vehicule și au rezultat numai pagube materiale. Este importantă completarea acestuia cu calm și cu atenție fără a omite rubrici, și să fie semnat obligatoriu de către ambele părți.

În cazul în care au fost implicate mai mult de două vehicule și au rezultat doar pagube materiale sau autovehiculul a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulație, este necesară prezentarea la cea mai apropiată secție de poliție în vederea întocmirii documentelor și a eliberării autorizației de reparație.

În ambele cazuri, conducătorii autovehiculelor implicate sunt obligați să le scoată imediat în afara părții carosabile sau să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le corespunzător, pentru a elibera partea carosabilă și a nu bloca sau pune în pericol traficul.

Dauna Euroins
Dauna Euroins

În funcție de tipul poliței de asigurare, conducătorul auto păgubit se prezintă la societatea de asigurare a conducătorului vinovat sau, în cazul în care are încheiată o polița RCA cu decontare directă, se poate prezenta la propriul asigurator. Acesta, prin specialistul de constatare daune, va constata avariile și va efectua oferta de despăgubire conform unui sistem de specialitate sau conform documentelor justificative depuse la dosar.

Service-ul Cafy JR efectueaza constatari daune la service-ul din Strada Baicului 50. Pentru programari sunati la nr 0799400300. In urma unui accident, Cafy Jr va sta la dispozitie cu o gama larga de servicii profesionale si va pune la dispozitie o masina de schimb, fara costuri suplimentare pe toata durata reparatiilor.

Reparațiile autovehiculelor trebuie să se efectueze doar în unități reparatoare autorizate de Registrul Auto Român pentru activitățile de reparații necesare și în baza unui document de intrare în reparație sau a autorizației de reparații eliberată de organele de poliție.

Documentul de intrare în reparație în cazul implicării a maxim două autovehicule implicate, este eliberat de către asigurător, la constatarea daunelor. Acesta trebuie să conțină numele asigurătorului, BAAR sau FGA și seria unică formată din cel puțin indicativul abreviat al județului în care este emis și numărul dosarului de daună conex. Un document care pe care nu sunt regăsite cel puțin aceste date, nu poate fi asimilat sau recunoscut ca document de intrare în reparație.

Astfel, constatul amiabil nu ține loc și nu este considerat un document de intrare în reparație!

Citeste si: De ce sa apelezi la un service auto pentru reparatie si constatare dauna?

Deși în cazul în care persoanele răspunzătoare implicate într-un accident rutier încheie un constat amiabil, dar nu se prezintă la asigurător cu vehiculul, chiar dacă e notificat, Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie nu prevede sancțiuni pentru nerespectarea acestei obligații, neprezentarea la asigurător face imposibilă obținerea documentului de intrare în reparație, iar în lipsa documentului de intrare în reparație, fără a deține autorizația de reparație eliberată de poliție, s-ar comite o infracțiune, prevăzută la articolul 340, alin. (4) din Codul Penal.

O informație utilă este faptul că, în cazul contractelor de răspundere civilă obligatorie (RCA), conform art. 6, alin. 8, din Legea 132/2017, acestea trebuie să dea dreptul persoanei prejudiciate, în cazul producerii unui prejudiciu, să se poată adresa pentru efectuarea reparaţiei oricărei unităţi reparatoare auto, cu condiția să fie autorizată de Registrul Auto Român pentru activitățile necesare, în condiţiile legii, fără nicio restricţie sau constrângere din partea asigurătorului RCA sau a unităţii reparatoare auto, care ar putea să-i influenţeze opţiunea.

Conform OG 82/2000 activitățile de reparații ale vehiculelor pot fi efectuate doar în unități specializate, în baza Autorizației Tehnice eliberate de Registrul Auto Român, iar Norma 20/2017 privind asigurările auto din România, prevede la Art. 19, alin. (12) faptul că soluțiile tehnice finale de remediere a avariilor se stabilesc de către unitatea reparatoare, în acord cu documentația tehnică din manualul de reparație al producătorului auto și sunt acceptate de către persoana prejudiciată.

Riscurile la care se supune păgubitul când acceptă efectuarea reparației într-un service neautorizat de către RAR, sunt adesea foarte mari, după cum urmează:

  • Calitatea slabă a lucrărilor;
  • Să se efectueze lucrări doar scriptic, mascând sau anulând defecte, care conduc la diminuarea siguranței rutiere cât și a participanților din trafic;
  • Folosirea unor piese sau componente neomologate sau care prezintă pericole;
  • Posibilitatea de a apărea defecte ulterioare reparației, datorită montării necorespunzătoare sau neconforme;
  • Lipsa garanției;
  • Înlocuirea pieselor cu piese second hand, care posibil să se defecteze ulterior, în acest caz păgubitul având o dublă cheltuiala;
  • Timp si resurse cheltuite pentru remedierea acestor aspecte;
  • Pericol pentru siguranța proprie cât și a participanților in trafic;
  • În unele cazuri s-a constatat și tentativa de fraudă ulterioară, aceasta fiind dovedită având implicații de natura penală.

Menționăm că un atelier auto autorizat RAR, trebuie să dețină personal calificat corespunzător, dotări specifice, să respecte anumite proceduri de lucru stabilite și cerințe care se verifică anual.

La Cafy JR beneficiati de o garantie a manoperei de 90 de zile. Indiferent de lucrarea pentru care ati optat, durata acestei garantii este aceeasi si va asigura eficienta serviciilor prestate.

Service-ul Cafy JR efectueaza constatari daune la service-ul din Strada Baicului 50. Pentru programari sunati la nr 0799400300. In urma unui accident, Cafy Jr va sta la dispozitie cu o gama larga de servicii profesionale si va pune la dispozitie o masina de schimb, fara costuri suplimentare pe toata durata reparatiilor.

Cafy JR

Cafy JR

Cafy JR, prin noul service auto specializat pe Daune / Asigurari, iti pune la dispozitie un service de calitate superioara si garantie pentru manopera si piese.

Lasa un comentariu

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.

Programare constatare

Call Now ButtonCall center